erfgoed

Erfgoed in het Westerkwartier

beschermd dorpsgezicht

monumenten

oorlogsmonumenten

religieus erfgoed

kerken

vermaningen

joods leven

streektalen

volksverhalen

gewoonten en gebruiken

Cultuurhistorische musea in het Westerkwartier

met reguliere openingstijden

Cazemierboerderij - Tolbert

Streekhistorisch museum in een 17e-eeuwse boerderij met o.a. een maquette van Tolbert tussen 1900 - 1930. Tevens ontmoetingscentrum en educatieve activiteiten. Vaste tentoonstelling en wisselende (kunst)exposities.


Hoofdstraat 27

9356 AT Tolbert

T: 0594-51 24 48

E: info@cazemierboerderij.nl

W: Cazemierboerderij


Museum Het Joodse Schooltje - Leek

Museum over en monument voor joods leven in Leek en de 61 joodse medeburgers die de Tweede Wereldoorlog niet overleefden.


Samuel Leviestraat 10

9351 BM Leek

T: 06 - 546 30 756

E: info@museumjoodseschooltje.nl

W: Het Joodse Schooltje


Museum Nienoord - Leek

Borg met landgoed uit de 19e-eeuw, met een geschiedenis die teruggaat tot 1508. Nationaal rijtuigmuseum met oa. expositie over de geschiedenis van de borg en de streek


Nienoord 1

9351 AC Leek

T: 0594-51 22 60

E: info@museumnienoord.nl

W: Museum Nienoord


Landbouw- en Streekmuseum 't Rieuw - Nuis

Streekmuseum met aandacht voor ambachten en het boerenbedrijf in vroeger tijden en de geschiedenis van de streek. Vaste collectie met wisselende thema's en (kunst)exposities door derden. Gelegen op landgoed Coendersborg.


Oudeweg 17a

9364 PR Nuis

T: 0594-64 11 20

E: rieuw@museanuisniebert.nl

W: Landbouw- en streekmuseum 't Rieuw


Museum Sint Bernardushof - Aduard

Museum gewijd aan het voormalige klooster te Aduard, ooit een van de grootste kloostercomplexen in Noord Europa. Met bezoek aan de voormalige ziekenzaal (ca. 1300), enkele wandelroutes en een digitale applicatie. Vaste collectie en wisselende exposities.


Hofstraat 45
9831 RB Aduard

T: 050 - 403 21 09

E: info@kloostermuseumaduard.nl

W: Kloostermuseum Aduard

Museum 't Steenhuus - Niebert

Streekmuseum gewijd aan o.a. het bakkers- en het schildersambacht. Gevestigd in het enig overgebleven middeleeuwse steenhuis in Groningen. Vaste collecties en wisselende tentoonstellingen.


't Pad 15a

9365 TA Niebert

T: 06 – 43 86 66 99 / 06 – 25 19 39 72

E: steenhuis@museanuisniebert.nl

W: Iwema Steenhuis

Museum Wierdenland - Ezinge

Archeologisch museum over de beroemde wierde(n) van Ezinge en het beschermde cultuurlandschap Middag - Humsterland. Vaste collecties en wisselende exposities.


Van Swinderenweg 10
9891 AD Ezing
e

T: 0594 62 15 24

E: info@wierdenland.nl

W: Museum Wierdenland



Bijzondere collecties / kleinere musea

open op afspraak

Abel Tasman Museum - Lutjegast

Klein museum gewijd aan de zeevaarder Abel Jansz Tasman uit 'Lutkegast' en zijn ontdekkingen in het zuidelijk halfrond. Vaste collectie (binnen en buiten) en educatieve activiteiten.

Binnencollectie tijdelijk alleen op afspraak geopend.


Kompasstraat 1a

9866 TA Lutjegast

T: 06 53 80 47 41

W: Abel Tasman Museum

Akte van ondertrouw Abel Jansse Tasman uit Lutkegast, 12 december 1631. Bron: Stadarchief Gemeente Amsterdam


Blik, Trommel en Oudhedenmuseum - Niezijl

Verzameling blikken en gebruiksvoorwerpen uit de vorige eeuw. Vaste collectie; alleen op afspraak


Hoofdstraat 39

9842 PC Niezijl

T: 0594-21 25 12

E: info@blikentrommelmuseum .nl

W: Blik en Trommelmuseum

Fietsmuseum Garage Birza - Zuidhorn

Geschiedenis van familie en bedrijf Birza met verzameling rijwielen en toebehoren. Vaste collectie. Alleen op afspraak te bezichtigen.


Jellemaweg 16

9801 CK Zuidhorn

T:  0594-529455  of 06-28767029

E: info@fietsmuseumgaragebirza.nl
W:
Fietsmuseum Garage Birza

LEGIO-museum & Museumdrukkerij Grootegast

Ruime verzameling LEGO-speelgoed & een oude drukkerij, vaste collecties; in de weekends geopend


Museumplein Grootegast

Legolaan 1C
9861 AT Grootegast
Tel.: 0
594-74 56 05 (Lego); 0594-61 22 00 (drukkerij)

E-mail: info@legiomuseum.nl; info@museumdrukkerij.nl

Museumplein Grootegast

Beschermd dorpsgezicht

Diverse dorpen in het Westerkwartier of delen ervan zijn door het Rijk of de gemeente aangemerkt als beschermd dorpsgezicht. Dat betreft onder andere:


  • Enumatil
  • Ezinge
  • Feerwerd
  • Garnwerd
  • Niehove
  • Oostum
  • Saaksum
  • Zuidhorn


Voor een kaart van rijks-beschermde dorps- en stadsgezichten klik je hier


Monumentenkaart

De gemeente Westerkwartier kent op het moment (2022) 80 gemeentelijke en 243 rijksmonumenten. Je vindt ze op de gemeentelijke monumentenkaart


Open monumentendag Westerkwartier

Een overzicht van monumenten in het Westerkwartier per dorp of buurtschap is te vinden op de website van de Stichting Open Monumentendag Westerkwartier


Oorlogsmonumenten

Wikipedia geeft een lijst van 20 oorlogs- of herdenkingsmonumenten in de gemeente Westerkwartier.


Voor slachtoffers van de oorlog in het Westerkwartier bestaat een digitaal monument: WKRegister


rechts: de weg van Esinge op de Hoogte naar Den Ham. voorstudie voor de kaart van Groningen van Johannes Beckeringh, inkt op perkament, 1754

onder: transformatorhuisje aan de Bosscherweg te Grijpskerk, waar in de Tweede Wereldoorlog de bevolkingsadministratie verstopt lag. Sinds 2000 een oorlogsmonument. 

Oude Groninger Kerken I

99 Oude kerken en twee synagoges in de provincie Groningen worden beheerd door de Stichting Oude Groninger Kerken. Daaronder ook belangwekkende kerken in het Westerkwartier, zoals die van Fransum,  Midwolde, Niehove, Oostum en Visvliet. Voor de volledige lijst van alle aangesloten gebedshuizen en hun interieurs klik je hier

Over die kerken, hun interieur en hun orgels is daarnaast een uitgebreide digitale kennisbank beschikbaar.


(Oude) Groninger Kerken II

Andere oude of bijzondere kerken, zoals de dorpskerken in Noord- en Zuidhorn en de Ontmoetingskerk in Oldehove zijn in beheer van kerkgenootschappen. Informatie over geselecteerde kerken in het Westerkwartier vind je onder andere hier en hier


Vermaningen

Van de 16e tot in de 20e eeuw waren doopsgezinden of mennisten ook in het Westerkwartier een belangrijke christelijke minderheid. Van hun gebedshuizen, vermaanhuizen of vermaningen geheten, zijn er in de gemeente nog drie over. Eén ervan, in Noordhorn, is nog in gebruik; de gebouwen in Den Horn en Grijpskerk hebben inmiddels een andere bestemming gekregen. De verborgen vermaning van Grijpskerk is een monument.


Joods leven

Behalve het Joodse schooltje herinnert ook  een begraafplaats bij Leek aan Joods leven in het Westerkwartier


Joodse Begraafplaats

Roomsterweg 15a

9351 TD Diepswal (bij Leek)

info



hieronder: doopsgezinde vermaning in Den Horn, ca. 1900; met pastorie, kosterswoning en twee armenwoningen van de diaconie een relatief grote, bloeiende gemeenschap. Foto collectie Groninger archieven.

Streektalen

Zoals in alle Groninger Ommelanden was het Fries in het Westerkwartier tot ver in de Middeleeuwen de gangbare taal - niet alleen in de omgang, maar bijvoorbeeld ook in het recht. 

In het gebied tussen de Lauwers en de Eems wordt het Fries vanaf de 14e eeuw verdrongen door het Neder-saksisch. In vrijwel heel het Westerkwartier wordt zodoende Westerketiers gesproken, een Nedersaksisch dialect. De schoolmeester van Marum merkt daarover in 1828 nog op dat dat dat 'algemeen Groningers met Vriesche landstaal gemengd.' is. Vandaag de dag is alleen in Opende en De Wilp, in het uiterste (zuid-)westen het Fries een omgangstaal, maar dat komt vooral door migratie.

De invloed en/of nabijheid van het Fries is ook nog altijd merkbaar in de naamgeving: Fries klinkende voor- en achternamen komen in Groningen nog veel voor. Bij vrouwennamen komt daar wel vaak een -t tussen: het Friese Froukje wordt in het Gronings Frouwktje


onder: een uilenbord (Fries: ûleboerd, Gronings: oelbred) geldt als 'typisch' Fries: alleen vrije, stemgerechtigde boeren plaatsten het sinds de 17e eeuw op de nok van de schuur. Ook in vrijwel geheel het Westerkwartier komt het ornament echter voor.


volksverhalen
Als kind schreef Gerrit Arend Arends uit Ezinge de verhalen op die naaister Trijntje Alberts zijn broer en hem rond 1800 vertelde. Het is daarmee de oudste verzameling sprookjes uit Nederland, uitgegeven als Het Boek van Trijntje Soldaats (1927).












onder: illustratie uit Het Boek van Trijntje Soldaats (1928). Houtsnede van H.N. Werkman



Gewoonten en gebruiken


Sint Maarten als kinderfeest bloeit landelijk weer op, maar er zijn sterke regionale verschillen. In het protestantse Westerkwartier is de van oorsprong katholieke traditie door de eeuwen heen springlevend gebleven.

Erfgoedpartners Groningen maakte een lessenreeks over het Sint Maartensfeest voor groepen 5  en 6, met o.a. verhalen en liedjes in streektaal.


Haring. Vanwege van het testament van Menno Jelting krijgen de armen van het vroegere dorp Faan sinds 1476 elk jaar op de woensdag voor Pasen een tonnetje haring. Met een onderbreking in de corona-tijd (2020 - 2021) wordt die traditie tot op de dag van vandaag  voortgezet voor de bewoners van Niekerk, Oldekerk en de buurtschap Faan. Het gebruik, sinds 1979 georganiseerd door een aparte stichting, is opgenomen in de Nationale inventaris immaterieel erfgoed.



Share by: