actueel

concept-onderwijscanon Westerkwartier online

In november trapten we het feestelijk af: het proces om tot een onderwijscanon van het Westerkwartier te komen. Zoals het gaat met ambitieuze plannen hadden we er daarna meer dan acht maanden voor nodig op tot een eerste product te komen dat we durven te delen. Maar hij is er: het eerste concept van de onderwijscanon! Via de knop hieronder kun je 'm downloaden en bekijken.


Op donderdag 5 oktober willen we graag in gesprek met iedereen die zich gemeld heeft als 'meelezer' van de canon en met leden van historische verenigingen. Die bijeenkomst vindt van 19.30 tot 21.30 plaats in zaal Het Spectrum in Sebaldeburen - naast de kerk


Op donderdag 12 oktober willen ook in gesprek, maar dan met de mensen van musea, erfgoedinstellingen en het onderwijs. Deze bijeenkomst zal plaatsvinden van 17.00 - 19.30 in Klein Hanckema, Lerkstraat 14-16 te Zuidhorn. Voor eten wordt gezorgd.

Download de concept-canon

Gemeenteraads -verkiezingen Westerkwartier

1923 - 2022

In verband met onderzoek rond de onderwijscanon van het Westerkwartier verzamelden we de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen vanaf 1923 in alle gemeenten die zijn opgegaan in de nieuwe gemeente: Aduard, Ezinge, Grijpskerk, Grootegast, Leek, Marum, Oldehove, Oldekerk en Zuidhorn

Dat levert een mooi beeld op van zowel de regionale / lokale verschillen, als van de algemene politieke verschuivingen in deze tijd.  Download het Excel-bestand op de bronnenpagina, of direct hier

Bronnenpagina


Terwijl de schrijfgroep naarstig werkt aan een herziene versie van de regio-canon staan we niet stil. Op deze webstek verzamelen we vanaf vandaag ook primaire en secundaire bronnen over de (cultuur)geschiedenis van het Westerkwartier. Die worden zo (nog beter) ontsloten  voor onderzoekers,  maar kunnen ook in de klas worden gebruikt.


Eerste primaire bron betreft een digitale uitwerking van de volkstelling van 1809, met daarin een overzicht van de inwoners van de kerspelen van het rechtsgebied  Westerkwartier en hun religieuze gezindten. 


Twee secundaire bronnen zijn teksten over de bevolking van Noord - en Zuidhorn in het midden van de negentiende eeuw - gebaseerd op de bevolkingsregisters van de Gemeente Zuidhorn 1850 - 1860. Je kunt ze vinden op de pagina bronnen


Heb je zelf (digitale) bronnen die hier een plek verdienen?  Meld het ons dan !

Succesvolle aftrap nieuwe canon van het Westerkwartier





Op 18 november j.l. gaven we de aftrap voor de ontwikkeling van een nieuwe Canon van het Westerkwartier.  Een kleine 35 mensen hadden het gure weer getrotseerd om dit in het Cultureel Centrum Zuidhorn mee te maken. Onder hen vertegenwoordigers van historische verenigingen, musea, scholen, de gemeente en de pers, en natuurlijk gewoon geïnteresseerde Westerkwartierders.


Na een openingswoord van Henk Bakker, voorzitter van de Historische Kring Zuidhorn, was er een klein uur voor de lezing van Marjan de Groot-Reuvekamp. Als dé expert over geschiedenis op de basisschool was zij (o.a.) lid van het team dat twee jaar geleden de Canon van Nederland herzag. In een heldere lezing nam ze ons mee in de geschiedenis en het ontstaan van die canon, en legde ze uit hoe de huidige vensters tot stand zijn gekomen.



De Kwartiermakers







 

  

 

  

  

 

Na de informatie was er tijd voor inspiratie. In groepen van vier werd er gebrainstormd  over een nieuwe canon van het Westerkwartier: wie of wat mag daarin niet ontbreken? Hoe kunnen we in de vensters aandacht schenken aan de zeven hoofdthema's van de landelijke canon?  Geanimeerde tafelgesprekken leverden vellen vol met input op. We zullen die verwerken en 'meenemen' in het verdere proces. 


In de komende anderhalf jaar zal een 'schrijfgroep' samen met een 'meelees-groep' een voorstel ontwikkelen voor een nieuwe  canon. Daarbij vragen ze ook input en medewerking van twee grotere kringen van mensen: een 'erfgoedgroep', gevormd uit mensen van historische verenigingen en musea, en een 'onderwijsgroep' met leerkrachten, docenten en andere specialisten. Heb je interesse om deel te nemen aan een van deze kringen, of wil je op de hoogte worden gehouden van onze activiteiten? Stuur ons dan een mail


voor wie er niet kon zijn: de powerpoint van de middag vind je hier


 

 

  

   

 

 

 

Persbericht en Uitnodiging



Naar een nieuwe canon van het Westerkwartier


Na Nederland (2006) en de provincie Groningen (2008) krijgt ook het Westerkwartier in 2010 een eigen canon. Dertig vensters bieden zicht op aspecten van de cultuurgeschiedenis van de regio. Met nieuwe fietsroutes zijn die voor een breder publiek toegankelijk gemaakt, maar een onderwijs-canon is en wordt de canon van het Westerkwartier niet. 


Onze blik op de geschiedenis en op wat het waard is om te bewaren verandert. Mede daarom is in 2020 de landelijke canon op bepaalde punten herzien. Dat is aanleiding om verschillende regio-canons op een zelfde manier tegen het licht te houden: zijn de verschillende vensters goed gespreid over de tijd en over verschillende thema’s? Klinken de stemmen van verschillende sociale lagen en groepen er voldoende in door? En vooral: kunnen we de regio-canon ook zo maken dat hij geschikt is volwassenen én kinderen, dus voor het onderwijs en de erfgoedsector, maar ook voor het toerisme?


In Groningen (stad en provincie) en ook in Westerwolde zijn mensen al bezig na te denken over nieuwe regio-canons. Het lijkt goed als we hier ook in het Westerkwartier een begin mee maken. Daarom nodigen we jullie uit voor een informatie- en inspiratiebijeenkomst over de nieuwe canon van het Westerkwartier. Deze bijeenkomst wordt o.a. luister bijgezet door Marjan de Groot – Reuvekamp, voormalig lid van de commissie Kennedy die in 2020 de landelijke canon heeft herzien.


Vrijdag 18 november 16.00 – 18.00

Cultureel Centrum Zuidhorn, Jellemaweg 3

Entree: gratis – graag wel even opgeven bij erfgoedwesterkwartier@kpnmail.nl

 

Programma

16.00 – 16.15   inloop

16.15 - 16.20    welkom

16.20 – 17.00   lezing van Marjan de Groot – Reuvekamp 1)[over de herziening van de landelijke canon

17.00 – 17.15   pauze

17.15 – 17.50   korte presentatie van en brainstorm over de plannen voor een nieuwe regiocanon voor het Westerkwartier

17.50 – 18.00    afsluiting


Graag verwelkomen we je of jouw organisatie op deze middag!

Stichting Kwartiermakers


Harry Perton, Alderik Visser & Jan van Weerden


 1)
Mw. Dr. M. de Groot-Reuvekamp was tot haar pensionering vakdidacticus geschiedenis aan de PABO van de Fontys Hogeschool te Tilburg. Zij was 2019 – 2020 lid van de commissie herijking nationale canon en is nu voorzitter van de Vereniging van docenten geschiedenis en staatsinrichting in Nederland (VGN)


Interview met de Kwartiermakers over een nieuwe canon voor het Westerkwartier in: De Streekkrant, 18 oktober 2022



Spectaculaire vondsten in Zuidhorn

Schrijf een slogan of korte beschrijving

 Voor de bouw van een nieuw blok coöperatiewoningen aan de Boslaan in Zuidhorn deden archeologen van Bureau MUG uit Leek eind 2021 enkele proefboringen. Daarbij vonden zij zo veel interessant materiaal, dat ze niet drie, maar zeven dagen bleven graven. Op een heel klein gebiedje vonden ze meer dan drieduizend resten uit verschillende perioden, van de late steentijd tot aan de Middeleeuwen.

 

De vondsten zijn van grote betekenis. Het is nu zeker dat de gast of geest waar Zuidhorn op ligt ook in de vroege Middeleeuwen al bewoond was (500 – 900 gangbare jaartelling). Het is zelfs niet uit te sluiten dat deze keileemrug vanaf de late steentijd (5300 voor de gangbare jaartelling) permanent bewoond is geweest. Zuidhorn zou daarmee, met Ezinge, tot de langst bewoonde plekken van Nederland behoren.


De vindplaats is vlakbij de plek waar ooit de Hanckemaborg stond. Sporen van het leven op dat adellijke heem zijn ook gevonden. Belangrijker zijn de resten van een voorhof die bij die Borg hoorde, of bij een voorganger daarvan. Uit een analyse van die resten, waaronder een diepe en hele dure waterput, blijkt dat de Hanckemaborg tot wel tweehonderd jaar eerder bestond dan tot nu toe is aangenomen. Vermoedelijk stond er in de vroege 14e eeuw al een steenhuis, dat later deel is gaan uitmaken van de chique borg.  En dus kunnen de geschiedenisboekjes – met dank aan de archeologen – opnieuw geschreven worden.

Uitdaging

Waarde

ouder nieuws

Share by: